Kurczak curry

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: kolovrotek, dnia 15 Października 2013r. o 19:36
Tagi: kurczak, curry, Indie
Rodzaj dania:dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: indyjska
Rodzaj mięsa: drób

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kurczak - filet 2 szt. mięsa
cebula 1 szt. warzywa
mleko kokosowe 150 ml płyny i sosy
imbir mielony 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
curry 1 łyżka przyprawy i zioła
przyprawa garam masala 1 łyżka przyprawy i zioła
kurkuma 1 łyżeczka przyprawy i zioła
czosnek 3 ząbek warzywa
kostka rosołowa mięsna drobiowa 1 szt. przyprawy i zioła
olej lub oliwa dowolna 4 łyżka płyny i sosy
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczka przyprawy i zioła
woda 100 ml płyny i sosy
koper świeży 1/4 pęczek przyprawy i zioła

Opis

1. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć i posiekać drobno.
2. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, przesmażyć lekko.
3. Piersi umyć i pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Podsmażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Dodać przyprawy (curry, imbir, pieprz, kurkuma i garam masala), zalać wodą i mleczkiem kokosowym, wrzucić kostkę rosołową drobiową.
5. Koper umyć, posiekać, dorzucić do garnuszka.
6. Dusić wszystko razem pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Na koniec doprawić do smaku solą. Podawać z ryżem.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 25min.
Cana:
Liczba kalorii: