Ciasto korzenne

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agnethia, dnia 22 Grudnia 2013r. o 17:43
Tagi: ciasta
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka dania jarskie kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: innewege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka tortowa 2 szklanka dodatki
cukier brązowy 0,5 szklanka dodatki
napar z kawy 0,5 szklanka alkohole i napoje
jajo kurze 2 szt. nabiał
miód lipowy 6 łyżka dodatki
cynamon mielony 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
kardamon 1 łyżeczka przyprawy i zioła
ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczka przyprawy i zioła
imbir mielony 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
gałka muszkatołowa mielona 1 szczypta przyprawy i zioła
rum 1/3 szklanka alkohole i napoje
proszek do pieczenia 1 łyżeczka dodatki
soda oczyszczona 0,5 łyżeczka dodatki
mleko 5 łyżeczka nabiał
olej z pestek winogron 4 łyżeczka płyny i sosy

Opis

Suche składniki mieszamy razem w misce. Płynne razem z jajkami miksujemy na jednolita masę. Łączymy z mąką i przyprawami. Przelewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy w 180 stopniach ok 45 - 50 min. Trzeba sprawdziś patyczkiem czy jest juz upieczone.
Dla ilu osób: 7
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 15min.
Cana: całej potrawy: 15 PLN jednej porcji: 2,30 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 1400 kcal jednej porcji: 200 kcal