Paszteciki

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: czarrna, dnia 4 Stycznia 2014r. o 20:33
Tagi: przystawka, paszteciki, przekąska, boże narodzenie, farsz z kapusty i pieczarek, na święta, na przyjęcie, ciasto krucho-drożdżowe
Rodzaj dania:potrawy mączne przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 4 szklanka dodatki
drożdże świeże 40 g dodatki
jajo kurze 2 szt. nabiał
żółtko 2 szt. nabiał
ocet spirytusowy 1 łyżka płyny i sosy
margaryna 1 kostka nabiał
śmietana 12% 200 g nabiał
kapusta kwaszona 500 g warzywa
pieczarka 500 g warzywa
cebula 3 szt. warzywa
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis

Drożdże, cukier i śmietanę wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny, żeby "ruszyło".
Kapustę pokroić drobno (można zmielić w maszynce na grubym sicie) i odgotować. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i smażyć do odparowania wody. Cebulę posiekać i podsmażyć. Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, na szerokości około 10 cm rozsmarować farsz, zwinąć i odciąć rulon od reszty ciasta. Pokroić po skosie, podobnie jak kopytka. Podobnie postąpić z resztą ciasta. Paszteciki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować białkiem i posypać kminkiem.
Piec na złoty kolor w piekarniki nagrzanym do 200 stopni.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: