Kapuśniaczki z twarogowego ciasta

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: doprawionefantazja, dnia 10 Stycznia 2014r. o 08:44
Tagi: kapusta, bułeczki, przekąska, twaróg ciasto
Rodzaj dania:dania jarskie kanapki pieczywo przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Roztocze
Rodzaj mięsa: wege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka dowolna 420 g dodatki
drożdże świeże 15 g dodatki
mleko 1/5 szklanka nabiał
jogurt grecki 3 łyżka nabiał
twaróg półtłusty 250 g nabiał
jajo kurze 1 szt. nabiał
kapusta 1 kg warzywa
cebula 1 szt. warzywa
pieczarka 500 g warzywa
olej lub oliwa dowolna 1 łyżka płyny i sosy
majeranek suszony 1 szczypta przyprawy i zioła
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka przyprawy i zioła
cukier 1 łyżeczka dodatki

Opis

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Twaróg wraz z jajkiem rozetrzyj na gładką masę.

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, masę twarogową, jogurt grecki oraz sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Farsz:
Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka godzin, aż nieco zmięknie i puści sok. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojone pieczarki, a po chwili lekko odciśniętą kapustę i podsmaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do wystygnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 0,3-0,5 cm. Łyżką nakładaj porcję farszu i zwijaj jak roladę. Następnie pokrój na mniejsze paszteciki.

Przenieś na blachę i odstaw jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w rozgrzanym do temp.180C przez ok. 30 min.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: