Tartinki z ananasem i bezą

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: czarrna, dnia 19 Stycznia 2014r. o 20:27
Tagi: tartinki, ciasto kruche, beza kokosowa, ananas karmelizowany
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: francuska
Rodzaj mięsa:

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 1 szklanka dodatki
margaryna 100 g nabiał
żółtko 2 szt. nabiał
cukier puder 6 łyżka dodatki
ananas świeży 1 szt. owoce
woda 1/2 szklanka płyny i sosy
cukier 1/2 szklanka dodatki
białko 2 szt. nabiał
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka dodatki
ocet winny 1 łyżeczka płyny i sosy
wiórki kokosowe 2/3 szklanka dodatki

Opis

Z mąki, margaryny, cukru pudru (2 łyżki) i żółtek zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim 4-6 foremek do tartinek. Odstawić do lodówki.
Wodę z cukrem zagotować, dodać obranego i pokrojonego ananasa i gotować na niewielkim ogniu aż płyn odparuje. Wystudzić.
Ciasto kruche podpiec na jasnozłoty kolor. Około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić. Do każdej tartinki nałożyć po 3-4 łyżki ananasa.
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem (4 łyżki). Wymieszać delikatnie z mąką, octem i wiórkami. Nałożyć na tartinki. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego :)
Dla ilu osób: 3
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: