Wigilijne muffinki o korzennym aromacie

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agf1, dnia 30 Stycznia 2014r. o 14:47
Tagi: święta, Wigilia, muffiny
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa:

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
jajo kurze 2 szt. nabiał
mąka dowolna 2 szklanka dodatki
mleko 1 szklanka nabiał
cukier 0,5 szklanka dodatki
olej lub oliwa dowolna 0,5 szklanka płyny i sosy
powidła śliwkowe 2 łyżka dodatki
kakao 2 łyżka dodatki
proszek do pieczenia 1 łyżka dodatki
soda oczyszczona 1 łyżka dodatki
cynamon mielony 1 łyżka przyprawy i zioła
przyprawa do piernika 2 łyżka przyprawy i zioła
orzechy włoskie 3 łyżka dodatki
rodzynki 3 łyżka dodatki
migdały 3 łyżka dodatki
śliwka suszona 3 łyżka owoce
jabłko 1 szt. owoce

Opis

Wszystkie składniki (poza jabłkami i bakaliami) zmiksować dokładnie aż powstanie jednolita masa. Na koniec dorzucić pokruszone orzechy, pokruszone migdały, pokrojone suszone śliwki, starte na grubych oczkach jabłko i przemieszać. Do foremek wkładamy papierki i wylewamy na to ciasto - prawie do końca papierowej foremki, ja zostawiam około 0,5 - 1 cm od góry. Piec 30-40 minut, po pół godziny sprawdzić najlepiej wykałaczką czy już się upiekło.

Jak muffinki przestygną można je dowolnie udekorować - ja robię własną polewę czekoladową i "układam" wzory z migdałów, posypki, sypię "śniegiem? czyli cukrem pudrem :)

Na wigilijnym stole każdy ma taką babeczkę na stole na powitanie - można zjeść na deser albo zabrać w foremce na słodkie śniadanko w pierwszy dzień świąt :)
Dla ilu osób: 8
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: