Ciastka orzechowe z czekoladowymi perełkami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: monikaxilo, dnia 1 Lutego 2014r. o 09:31
Tagi: ciastka, orzechy, czekolada
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa:

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka dowolna 2 szklanka dodatki
margaryna 1 kostka nabiał
proszek do pieczenia 1 łyżeczka dodatki
cukier waniliowy 1 opakowanie dodatki
aromat waniliowy 1 opakowanie dodatki
cukier puder 3/4 szklanka dodatki
jajo kurze 2 szt. nabiał
orzechy włoskie 150 g dodatki
czekoladowe perełki 1 opakowanie dodatki
polewa toffi 1 szt. dodatki

Opis

Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, zmielone orzechy. Składniki dobrze wymieszać.
2. Dodać aromat waniliowy oraz 2 żółtka z jajek - wymieszać.
3. Margarynę (najlepiej schłodzoną) pokroić na kawałki i dodać do składników.
4. Wymieszać rękami ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, uformować kulę, włożyć do foliowej torebki i odłożyć do lodówki na 2 godziny.
5. Po schłodzeniu wyjąć ciasto z lodówki, oddzielić jedną część.
6. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto na placek grubości około 4 mm.
7. Za pomocą foremek wyciąć z ciasta kształty. Pozostałość ciasta dodać do następnej porcji.
8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 st., ustawić najmniejszy strumień podgrzewania.
9. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy wycięte ciastka z ułożonymi perełkami czekoladowymi.
10. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut.
11. Po upieczeniu na złoty kolor, odkładamy do wystudzenia.
12. Po ostudzeniu dekorujemy gotową polewą toffi.
Dla ilu osób: 10
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 45min.
Cana: całej potrawy: 20 PLN jednej porcji: 2 PLN
Liczba kalorii: