Kurczak w cieście naleśnikowym

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: milagro1975, dnia 2 Stycznia 2015r. o 14:45
Tagi: kurczak, kurczak w cieście, naleśnikowe, ciasto naleśnikowe
Rodzaj dania:dania główne mięsa przekąski
Rodzaj kuchni: azjatycka
Rodzaj mięsa: drób

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kurczak - filet 2 szt. mięsa
jajo kurze 1 szt. nabiał
mleko 1 szklanka nabiał
mąka pszenna 1 szklanka dodatki
sól 2 szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 2 szczypta przyprawy i zioła
papryka słodka 2 szczypta przyprawy i zioła
zioła prowansalskie 1 łyżeczka przyprawy i zioła
olej rzepakowy 0,5 l płyny i sosy

Opis

Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Przygotowujemy ciasto: do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę i zioła prowansalskie i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smażymy kurczaka w cieście: w garnku rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i wrzucamy ostrożnie na gorący olej. Smażymy je na wolnym ogniu na złoto z obu stron. Wykładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ulubionym sosem i ryżem.
Dla ilu osób: 3
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 45min.
Cana:
Liczba kalorii: