Kutia podlaska

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: milagro1975, dnia 2 Stycznia 2015r. o 15:00
Tagi: kutia, wigilia, potrawa świąteczna, Podlasie, kutia podlaska
Rodzaj dania:dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: danie bezmięsnewege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kasza pęczak 0,5 kg dodatki
masa makowa 1 opakowanie dodatki
miód 0,5 szklanka dodatki
sól 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
cukier 3 łyżka dodatki
rodzynki 0,5 szklanka dodatki
orzechy włoskie 0,5 szklanka dodatki
migdały 0,5 szklanka dodatki

Opis

Pęczak przepłukujemy zimną wodą na durszlaku. Zagotowujemy odpowiednią ilość wody lekko osolonej, pamiętając, że pęczak spęcznieje (lepiej dodać więcej wody niż za mało, bo kasza będzie zbyt kleista). Do gotującej się wody wsypujemy pęczak i gotujemy do momentu, aby nie był zbyt miękki.

Gotowa świąteczna masa makowa do kutii powinna zawierać rodzynki, orzechy włoskie i migdały (lekko rozdrobnione ale nie za drobno), wszystkie składniki mieszamy z makiem, na koniec dodajemy rozpuszczony miód i cukier, mieszamy dokładnie.

Masę dodajemy do ciepłego pęczaku, dokładnie mieszamy.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: