Łazanki z makiem

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: milagro1975, dnia 2 Stycznia 2015r. o 15:24
Tagi: łazanki, Podlasie, podlaskie, łazanki podlaskie, mak, łazanki z makiem
Rodzaj dania:dania jarskie kuchnia regionalna potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: danie bezmięsnewege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 400 g dodatki
jajo kurze 2 szt. nabiał
woda 6 łyżka płyny i sosy
sól 1 szczypta przyprawy i zioła
masa makowa 0,5 opakowanie dodatki
miód 0,5 szklanka dodatki

Opis

Z przesianej mąki, jajek, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 placki, każdy rozwałkowujemy w miarę cienko, pozostawiamy do przesuszenia. Kroimy w paski o szerokości 2 cm i w poprzek na kwadraciki. Łazanki gotujemy w osolonej wodzie (partiami), wyjmujemy kiedy wypłyną na wierzch. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Masę makową mieszamy z rozpuszczonym miodem, a następnie z łazankami.

Można dodatkowo podawać z posikanymi orzechami (włoskimi, laskowymi, migdałami), rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: