Śledź w ziołach

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: milagro1975, dnia 2 Stycznia 2015r. o 15:41
Tagi: śledź, zioła, Wigilia, Boże Narodzenie
Rodzaj dania:przekąski ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
śledź solony - filet 8 szt. ryby i owoce morza
cebula 2 szt. warzywa
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka przyprawy i zioła
tymianek suszony 0,5 łyżka przyprawy i zioła
bazylia suszona 0,5 łyżka przyprawy i zioła
liść laurowy 4 szt. przyprawy i zioła
ziele angielskie mielone 1/4 łyżeczka przyprawy i zioła
skórka cytrynowa świeża 1 łyżeczka owoce
oliwa z oliwek 1/4 szklanka płyny i sosy
ocet winny 1/4 szklanka płyny i sosy

Opis

Przyprawy mieszamy razem (wszystko zmielone, liście laurowe pokrószone na mniejsze części), cebule kroimy w półtalarki.

Śledzie płuczemy w wodzie, osuszamy, kroimy na mniejsze porcje.

W naczyniu (słoiku) układamy warstwami śledź, cebula, zioła, skrapiamy octem, zalewamy oliwą (powtarzamy czynność do wykończenia składników.

Odstawiamy do przegryzienia, najlepiej do następnego dnia.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 20min.
Cana:
Liczba kalorii: