Jajka faszerowane tuńczykiem

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: adam, dnia 3 Września 2010r. o 12:58
Tagi: jajko, jaja, tuńczyk
Rodzaj dania:przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa:

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
jajo kurze 7 szt. nabiał
tuńczyk w kawałkach w sosie własnym 1 puszka ryby i owoce morza
pietruszka natka świeża 1 pęczek przyprawy i zioła
jogurt naturalny 0% 100 ml nabiał
sól 3 szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 2 szczypta przyprawy i zioła
pieprz ziołowy 2 szczypta przyprawy i zioła
papryka słodka 3 szczypta przyprawy i zioła
cebula 1 szt. warzywa
czosnek 1 ząbek warzywa

Opis

1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (wówczas łatwiej się obierają) około 12-15 minut, następnie studzimy i obieramy ze skorupek.

2. Każde jajko kroimy na dwie części. Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w oddzielnej miseczce. Dolewamy do żółtek jogurt naturalny 0%.

3. Cebulę obieramy, siekamy na bardzo drobno, czosnek również. Kilka gałązek natki pietruszki siekamy. Wrzucamy do salaterki z żółtkami i jogurtem.

4. Odsączony tuńczyk dodajemy do wcześniej wrzuconych do miski składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym mielonym.

4. Z masy tworzymy kulki, które umieszczamy w zagłębieniach jajek. Dekorujemy listkami natki pietruszki. Posypujemy papryką słodką.

5. Danie przed podaniem koniecznie schłodzić.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: tak
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 25min.
Cana: całej potrawy: 12 PLN
Liczba kalorii: