Groszkowe ziemniaczki curry

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: adam, dnia 3 Września 2010r. o 15:51
Tagi: groszek, ziemniaki, curry
Rodzaj dania:dania jarskie dania ziemniaczane przekąski warzywa
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
papryka pepperoni zielona 1 szt. warzywa
olej lub oliwa dowolna 4 łyżka płyny i sosy
cebula 1 szt. warzywa
kurkuma 1 łyżeczka przyprawy i zioła
kminek 1 łyżeczka przyprawy i zioła
imbir mielony 1/4 łyżeczka przyprawy i zioła
ziemniaki 0,5 kg warzywa
groszek mrożony 250 g warzywa
kolendra świeża 4 łyżeczka przyprawy i zioła
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis

1. Ostrą paprykę pepperoni rozciąć na pół i wydrążyć pestki, następnie drobno ją posiekać.
2. Cebulę posiekać na drobną kostkę.
3. Ziemniaki pokroić na kwadratowe kawałki 2-centymetrowej wielkości.
4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 5 minut aż się zeszkli. Następnie dodać kminek, kurkumę, imbir, posiekaną papryczkę i ziemniaki. Smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu.
5. Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia. Dodać groszek, posypać solą i wszytko razem wymieszać, przykryć. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i piec przez około 20 minut - do momentu gdy ziemniaki zmiękną.
6. Gotowe danie posypać posiekaną kolendrą. Spożywać na gorąco.
Groszkowe ziemniaki curry
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 55min.
Cana: całej potrawy: 13 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 1200 kcal jednej porcji: 300 kcal