Krówka
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca:
wiola28a,
dnia 31 Grudnia 2010r. o 12:57
Tagi:
krówka, ciasto, krem
Rodzaj dania:
ciasta, ciasteczka
Rodzaj kuchni:
polska
Rodzaj mięsa:
Składniki przepisu
Nazwa |
Ilość |
Miara |
Kategoria produktu |
jajo kurze |
5 |
szt. |
nabiał |
cukier |
1 |
szklanka |
dodatki |
proszek do pieczenia |
1 |
łyżeczka |
dodatki |
mąka pszenna |
1 |
szklanka |
dodatki |
krem krówkowy |
1 |
opakowanie |
dodatki |
masło roślinne |
1 |
kostka |
nabiał |
cukier puder |
1 |
łyżka |
dodatki |
krówki |
200 |
g |
dodatki |
margaryna |
1 |
łyżka |
nabiał |
Opis
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy i piec w 180ºC ok. 40 -50 min. Gotowy biszkopt, przekroić na 3 części, przełożyć kremem krówkowym, polać wierzch polewą i posypać orzechami. Wykonanie kremu: masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, wkręcać po łyżce kremu, aż do wyczerpania. Wykonanie polewy: margarynę rozpuścić z krówkami.
Dla ilu osób: |
10 |
Danie dietetyczne: |
nie |
Poziom skomplikowania: |
średnio skomplikowane |
Czas przygotowywania: |
1godz. 30min. |
Cana: |
|
|
Liczba kalorii: |
|
|