Diabelskie żeberka

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agnethia, dnia 1 Stycznia 2011r. o 12:49
Tagi: dania główne, żeberka
Rodzaj dania:dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: wieprzowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka przyprawy i zioła
papryka słodka 1 łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz cayenne 1 łyżeczka przyprawy i zioła
tymianek suszony 2 łyżeczka przyprawy i zioła
curry 1 łyżeczka przyprawy i zioła
liść laurowy 2-3 szt. przyprawy i zioła
jałowiec owoc 5 szt. przyprawy i zioła
wieprzowina - żeberka 1 kg mięsa
czosnek 3-4 ząbek warzywa

Opis

Żeberka podzielić tak żeby każda kostka było osobno. następnie natrzepać żeberka przyprawami (pieprzem, papryką, curry, tymiankiem, pieprzem cayenne - jeśli nie możecie zdobyć tego pieprzu zastąpcie go papryką chilli. Czosnek rozgnieść i natrzeć nim żeberka. Następnie przełożyć żeberka do rękawa do pieczenia i dodać pozostałe przyprawy. Żeberka można wcześniej skropić lekko oliwą. Odstawić do lodówki na 10-20 min. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 1godz. 10min.
Cana: całej potrawy: 25 PLN jednej porcji: 5 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 1500 kcal jednej porcji: 300 kcal