Diabelskie żeberka
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca:
agnethia,
dnia 1 Stycznia 2011r. o 12:49
Tagi:
dania główne, żeberka
Rodzaj dania:
dania główne mięsa
Rodzaj kuchni:
europejska
Rodzaj mięsa:
wieprzowina
Składniki przepisu
Nazwa |
Ilość |
Miara |
Kategoria produktu |
pieprz czarny mielony |
1 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
papryka słodka |
1 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
pieprz cayenne |
1 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
tymianek suszony |
2 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
curry |
1 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
liść laurowy |
2-3 |
szt. |
przyprawy i zioła |
jałowiec owoc |
5 |
szt. |
przyprawy i zioła |
wieprzowina - żeberka |
1 |
kg |
mięsa |
czosnek |
3-4 |
ząbek |
warzywa |
Opis
Żeberka podzielić tak żeby każda kostka było osobno. następnie natrzepać żeberka przyprawami (pieprzem, papryką, curry, tymiankiem, pieprzem cayenne - jeśli nie możecie zdobyć tego pieprzu zastąpcie go papryką chilli. Czosnek rozgnieść i natrzeć nim żeberka. Następnie przełożyć żeberka do rękawa do pieczenia i dodać pozostałe przyprawy. Żeberka można wcześniej skropić lekko oliwą. Odstawić do lodówki na 10-20 min. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Dla ilu osób: |
5 |
Danie dietetyczne: |
nie |
Poziom skomplikowania: |
łatwe do przygotowania |
Czas przygotowywania: |
1godz. 10min. |
Cana: |
całej potrawy: 25 PLN |
jednej porcji: 5 PLN |
Liczba kalorii: |
całej potrawy: 1500 kcal |
jednej porcji: 300 kcal |