Jajka faszerowane makrelą

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: metamorphoz, dnia 2 Stycznia 2011r. o 14:05
Tagi: jajka, makrela, jajka faszerowane
Rodzaj dania:przekąski ryby, owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
jajo kurze 8 szt. nabiał
makrela wędzona 1 szt. ryby i owoce morza
cebula 1 szt. warzywa
pieprz czarny mielony 4 szczypta przyprawy i zioła
papryka słodka 2 szczypta przyprawy i zioła
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła
olej lub oliwa dowolna 5 łyżka płyny i sosy
ser parmezan 50 g nabiał

Opis

1. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupek i przekrajamy po połowie.
2. Obieramy mięso makreli dokładnie ze skóry i ości.
3. Wrzucamy do malaksera rybę oraz cebulę i parmezan. Miksujemy wszystko na pastę. Do pasty wrzucamy wyjęte z ugotowanych połówek jajek żółtka, wlewamy olej i również miksujemy je z pastą, aby osiągnąć jednolitą konsystencję. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
4. Do każdej połówki jajka nakładamy czubatą łyżkę pasty (możemy to zrobić za pomocą dekoratora - wówczas jajka będą się ładnie prezentowały). Półmisek z faszerowanymi jajkami dekorujemy zieleniną i posypujemy kilkoma szczyptami papryki słodkiej. Przed podaniem najlepiej schłodzić.
Dla ilu osób: 8
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 30min.
Cana: całej potrawy: 8 PLN jednej porcji: 1 PLN
Liczba kalorii: