Dip Guacamole
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca:
adam,
dnia 3 Września 2010r. o 21:53
Tagi:
guacamole, dip, sos, Meksyk
Rodzaj dania:
sosy warzywa
Rodzaj kuchni:
meksykańska
Rodzaj mięsa:
danie bezmięsne
Składniki przepisu
Nazwa |
Ilość |
Miara |
Kategoria produktu |
pomidor |
2 |
szt. |
warzywa |
cebula dymka |
4 |
szt. |
warzywa |
czosnek |
1 |
ząbek |
warzywa |
papryka chilli zielona świeża |
1 |
szt. |
warzywa |
awokado |
3 |
szt. |
warzywa |
sok z cytryny |
1 |
łyżka |
owoce |
kolendra świeża |
1 |
łyżka |
przyprawy i zioła |
papryka słodka |
1 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
sól |
5 |
szczypta |
przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony |
5 |
szczypta |
przyprawy i zioła |
Opis
Guacamole to pasta z awokado, która zwykle podawana jest z tortilla chipsami. Można ją również podawać do zwykłych chipsów ziemniaczanych lub świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Guacamole pochodzi z Meksyku.
Pasta guacamole ma tendencję do ciemnienia. Aby tego uniknąć należy:
1. przyrządzić ją tuż przed podaniem,
2. do pasty włożyć jedną z pestek z awokado,
3. zalać wierzch dipu łyżeczką oliwy z oliwek.
Przygotowanie dipu:
1. Natnij delikatnie skórkę pomidora od miejsca w którym znajdowała się szypułka przez środek, pomidor umieść w miseczce i zalej go wrzątkiem. Po minucie wyjmij pomidor i obierz go ze skórki. Przekrój pomidor na ćwiartki i usuń pestki. Następnie posiekaj bardzo drobno.
2. Cebulki drobno posiekaj. Ząbek czosnku również.
3. Przekrój na połowę wzdłuż papryczkę chilli, wyjmij środek z pestkami. Następnie posiekaj drobno.
4. Awokado przetnij na pół, rozdziel połówki przekręcając je delikatnie w dłoniach, wyjmij pestki, obierz ze skóry. Miąższ grubo posiekaj, dodaj sok z cytryny i posiekaną kolendrę.
4. Wszystkie składniki krótko zmiksuj mikserem lub malakserem ale nie dopuść by powstała z nich papka.
5. Przypraw pastę do smaku.
Dla ilu osób: |
4 |
Danie dietetyczne: |
tak |
Poziom skomplikowania: |
średnio skomplikowane |
Czas przygotowywania: |
0godz. 20min. |
Cana: |
|
|
Liczba kalorii: |
|
jednej porcji: 200 kcal |