Dip Guacamole

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: adam, dnia 3 Września 2010r. o 21:53
Tagi: guacamole, dip, sos, Meksyk
Rodzaj dania:sosy warzywa
Rodzaj kuchni: meksykańska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
pomidor 2 szt. warzywa
cebula dymka 4 szt. warzywa
czosnek 1 ząbek warzywa
papryka chilli zielona świeża 1 szt. warzywa
awokado 3 szt. warzywa
sok z cytryny 1 łyżka owoce
kolendra świeża 1 łyżka przyprawy i zioła
papryka słodka 1 łyżeczka przyprawy i zioła
sól 5 szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 5 szczypta przyprawy i zioła

Opis

Guacamole to pasta z awokado, która zwykle podawana jest z tortilla chipsami. Można ją również podawać do zwykłych chipsów ziemniaczanych lub świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Guacamole pochodzi z Meksyku.
Pasta guacamole ma tendencję do ciemnienia. Aby tego uniknąć należy:
1. przyrządzić ją tuż przed podaniem,
2. do pasty włożyć jedną z pestek z awokado,
3. zalać wierzch dipu łyżeczką oliwy z oliwek.

Przygotowanie dipu:
1. Natnij delikatnie skórkę pomidora od miejsca w którym znajdowała się szypułka przez środek, pomidor umieść w miseczce i zalej go wrzątkiem. Po minucie wyjmij pomidor i obierz go ze skórki. Przekrój pomidor na ćwiartki i usuń pestki. Następnie posiekaj bardzo drobno.
2. Cebulki drobno posiekaj. Ząbek czosnku również.
3. Przekrój na połowę wzdłuż papryczkę chilli, wyjmij środek z pestkami. Następnie posiekaj drobno.
4. Awokado przetnij na pół, rozdziel połówki przekręcając je delikatnie w dłoniach, wyjmij pestki, obierz ze skóry. Miąższ grubo posiekaj, dodaj sok z cytryny i posiekaną kolendrę.
4. Wszystkie składniki krótko zmiksuj mikserem lub malakserem ale nie dopuść by powstała z nich papka.
5. Przypraw pastę do smaku.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: tak
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 20min.
Cana:
Liczba kalorii: jednej porcji: 200 kcal