Siesta poleca - Kolorowe babeczki z bakaliami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: gdziebylec-bot, dnia 25 Lutego 2011r. o 15:32
Tagi: babeczki, ciastka, ciasteczka, bakalie
Rodzaj dania:ciasta, ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa:

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
margaryna 1,5 kostka nabiał
jajo kurze 4 szt. nabiał
mąka tortowa 3 szklanka dodatki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka dodatki
sól 1 szczypta przyprawy i zioła
cukier puder 1 szklanka dodatki
galaretka owocowa 1 szt. dodatki
orzeszki ziemne 0,5 szklanka dodatki
krem waniliowy 1 opakowanie dodatki
kiwi 1 szt. owoce
mandarynka 1 szt. owoce
wiórki czekoladowe 1 szt. dodatki
płatki migdałowe 1/4 szklanka dodatki
skórka pomarańczowa kandyzowana 0,5 opakowanie dodatki
krem czekoladowy 1 opakowanie dodatki

Opis

Kolorowe babeczki można przygotować na wiele smakowych sposobów. Z pewnością wspaniałym dodatkiem do nich będą bakalie Siesta. Słodka przekąska na każdą prywatkę, urodziny, imieniny i party. Łatwe do przygotowania i przepyszne słodkości.

Przygotowanie ciasta na babeczki:
1. Do dużej miski wbić 4 żółtka i jedną ogrzaną (miękką) pokrojoną w plasterki margarynę (można również masło).
2. Przy użyciu miksera dobrze wymieszać na jednolitą masę.
3. Wsypać 3 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szklankę cukru pudru.
4. Całość zagniatać do uzyskania jednolitego ciasta.

Przygotowanie babeczek do pieczenia:
1. Blaszane foremki do pieczenia babeczek wysmarować pozostałą częścią margaryny.
2. Następnie z całości ciasta oderwać kawałek masy i utoczyć kulkę (średnica około 2-3 cm).
3. Kulkę spłaszczyć dłońmi i rozprowadzić równomiernie w foremce.
4. Każdą porcję babeczek piec w rozgrzanym do 150 st. C. piekarniku przez około 15 minut (aż osiągną złocisty kolor).
5. Wyjąć babeczki z foremek i całą procedurę powtórzyć do wyczerpania ciasta.

Dekoracja babeczek:
1. Do dekoracji babeczek można użyć wszelkiego rodzaju bakalii, posypek, wiórków z czekolady, polewy, lukru, itp. - dowolność w dekoracjach - obowiązkowa! :-)
2. Do tego przepisu użyliśmy orzeszków ziemnych, płatków migdałowych, wiórków kokosowych i czekoladowych, galaretki pokrojonej w kostkę, kiwi i mandarynki w plasterkach, kremu waniliowego i czekoladowego oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Dla ilu osób: 35
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 30min.
Cana:
Liczba kalorii: