Gulasz z pieczarkami
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca:
necara,
dnia 6 Września 2010r. o 14:20
Tagi:
gulasz, mięso, pieczarki
Rodzaj dania:
dania główne mięsa sosy warzywa
Rodzaj kuchni:
polskaRegion pochodzenia:
cała Polska
Rodzaj mięsa:
wieprzowina
Składniki przepisu
Nazwa |
Ilość |
Miara |
Kategoria produktu |
placki ziemniaczane - opakowanie |
1 |
opakowanie |
dodatki |
cebula |
2 |
szt. |
warzywa |
por |
250 |
g |
warzywa |
sól |
do smaku |
szczypta |
przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony |
do smaku |
szczypta |
przyprawy i zioła |
pieczarki w zalewie |
1 |
szt. |
warzywa |
wędlina - szynka |
200 |
g |
mięsa |
ogórek konserwowy |
2 |
szt. |
warzywa |
olej lub oliwa dowolna |
2 |
łyżka |
płyny i sosy |
śmietana kremówka |
0,5 |
szklanka |
nabiał |
bulion |
400 |
ml |
płyny i sosy |
zasmażka błyskawiczna jasna |
2 |
łyżka |
dodatki |
wino białe wytrawne |
0,5 |
szklanka |
alkohole i napoje |
Opis
Mrożone placki ziemniaczane rozłożyć na blasze, wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę lub posiekać. Pory oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, pokroić w cienkie krążki. Marynowane pieczarki dobrze osączyć na sitku. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, szynkę w paseczki. Mocno rozgrzać olej na patelni, podsmażyć na nim pieczarki kilka minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Następnie dodać cebulę i pory. Wszystkie składniki smażyć jeszcze minutę (cały czas mieszając). Podlać wytrawnym białym winem, bulionem i śmietaną. Całość gotować około 4 minut na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Na koniec wsypać zasmażkę błyskawiczną, energicznie wymieszać, ponownie krótko zagotować na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać pokrojone ogórki i szynkę, podgrzewać jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Na cztery talerze przełożyć cztery porcje placków ziemniaczanych i przygotowanego gulaszu z pieczarkami. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Dla ilu osób: |
4 |
Danie dietetyczne: |
nie |
Poziom skomplikowania: |
średnio skomplikowane |
Czas przygotowywania: |
0godz. 30min. |
Cana: |
|
|
Liczba kalorii: |
całej potrawy: 2080 kcal |
jednej porcji: 520 kcal |