Gulasz z pieczarkami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: necara, dnia 6 Września 2010r. o 14:20
Tagi: gulasz, mięso, pieczarki
Rodzaj dania:dania główne mięsa sosy warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
placki ziemniaczane - opakowanie 1 opakowanie dodatki
cebula 2 szt. warzywa
por 250 g warzywa
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony do smaku szczypta przyprawy i zioła
pieczarki w zalewie 1 szt. warzywa
wędlina - szynka 200 g mięsa
ogórek konserwowy 2 szt. warzywa
olej lub oliwa dowolna 2 łyżka płyny i sosy
śmietana kremówka 0,5 szklanka nabiał
bulion 400 ml płyny i sosy
zasmażka błyskawiczna jasna 2 łyżka dodatki
wino białe wytrawne 0,5 szklanka alkohole i napoje

Opis

Mrożone placki ziemniaczane rozłożyć na blasze, wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę lub posiekać. Pory oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, pokroić w cienkie krążki. Marynowane pieczarki dobrze osączyć na sitku. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, szynkę w paseczki. Mocno rozgrzać olej na patelni, podsmażyć na nim pieczarki kilka minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Następnie dodać cebulę i pory. Wszystkie składniki smażyć jeszcze minutę (cały czas mieszając). Podlać wytrawnym białym winem, bulionem i śmietaną. Całość gotować około 4 minut na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Na koniec wsypać zasmażkę błyskawiczną, energicznie wymieszać, ponownie krótko zagotować na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać pokrojone ogórki i szynkę, podgrzewać jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Na cztery talerze przełożyć cztery porcje placków ziemniaczanych i przygotowanego gulaszu z pieczarkami. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 30min.
Cana:
Liczba kalorii: całej potrawy: 2080 kcal jednej porcji: 520 kcal