Sałatka ze świeżych warzyw w śmietanie
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca:
termomax1965,
dnia 28 Kwietnia 2011r. o 13:35
Tagi:
sałatka, sałata, ogórek, rzodkiewka, śmietana
Rodzaj dania:
dania jarskie przekąski sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni:
polskaRegion pochodzenia:
cała Polska
Rodzaj mięsa:
danie bezmięsnewege
Składniki przepisu
Nazwa |
Ilość |
Miara |
Kategoria produktu |
papryka czerwona |
1 |
szt. |
warzywa |
ogórek świeży |
1 |
szt. |
warzywa |
rzodkiewka |
1 |
pęczek |
warzywa |
śmietana 18% |
150 |
ml |
nabiał |
kapusta pekińska |
0,5 |
szt. |
warzywa |
sól |
do smaku |
szczypta |
przyprawy i zioła |
pieprz ziołowy |
do smaku |
szczypta |
przyprawy i zioła |
szczypior świeży |
1/4 |
pęczek |
przyprawy i zioła |
Opis
1. Ogórek zielony (1 duży lub 2 mniejsze) obrać ze skórki, pokroić w plastry.
2. Paprykę umyć, wydrążyć ze środka, pokroić w kostkę.
3. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plastry.
4. Szczypior posiekać drobno.
5. Pół główki kapusty pekińskiej posiekać.
6. Wszystkie warzywa wymieszać razem ze śmietaną w dużej salaterce, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Sałatka nadaje się do polskich dań obiadowych.
Dla ilu osób: |
6 |
Danie dietetyczne: |
nie |
Poziom skomplikowania: |
łatwe do przygotowania |
Czas przygotowywania: |
0godz. 15min. |
Cana: |
całej potrawy: 10 PLN |
jednej porcji: 1,70 PLN |
Liczba kalorii: |
|
|