Sałatka makaronowa z pieczarkami marynowanymi
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca:
milagro1975,
dnia 29 Kwietnia 2011r. o 11:07
Tagi:
sałatka, makaron, pieczarka, marynowana
Rodzaj dania:
przekąski sałatki. surówki
Rodzaj kuchni:
polskaRegion pochodzenia:
cała Polska
Rodzaj mięsa:
wieprzowina
Składniki przepisu
Nazwa |
Ilość |
Miara |
Kategoria produktu |
groszek konserwowy |
1 |
puszka |
warzywa |
kukurydza konserwowa |
1 |
puszka |
warzywa |
makaron rurki |
200 |
g |
dodatki |
jajo kurze |
4 |
szt. |
nabiał |
papryka czerwona marynowana |
150 |
g |
warzywa |
ogórek konserwowy |
150 |
g |
warzywa |
pieczarki w zalewie |
150 |
g |
warzywa |
ser żółty dowolny |
200 |
g |
nabiał |
wędlina - szynka |
200 |
g |
mięsa |
bazylia suszona |
2 |
łyżka |
przyprawy i zioła |
majonez |
5 |
łyżka |
płyny i sosy |
pieprz ziołowy |
1 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
papryka słodka |
1 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
olej lub oliwa dowolna |
2 |
łyżka |
płyny i sosy |
Opis
1. Makaron do sałatki gotuję al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy (około 5 min.), odcedzam i przelewam na sitku zimną wodą.
2. Jajka gotuję na twardo (12 min.) studzę, obieram ze skorupek i kroję w kostkę.
3. Odcedzam groszek, kukurydzę, pieczarki marynowane. Pieczarki kroję na cząstki, ogórki i paprykę marynowaną w drobną kostkę.
4. Ser żółty i szynkę kroję w drobną kostkę.
5. W dużej misce mieszam wszystkie składniki sałatki. Dodaję majonez i oprószam wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszam. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Dla ilu osób: |
6 |
Danie dietetyczne: |
nie |
Poziom skomplikowania: |
łatwe do przygotowania |
Czas przygotowywania: |
0godz. 25min. |
Cana: |
całej potrawy: 24 PLN |
jednej porcji: 4 PLN |
Liczba kalorii: |
|
|