Sałatka makaronowa z pieczarkami marynowanymi

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: milagro1975, dnia 29 Kwietnia 2011r. o 11:07
Tagi: sałatka, makaron, pieczarka, marynowana
Rodzaj dania:przekąski sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
groszek konserwowy 1 puszka warzywa
kukurydza konserwowa 1 puszka warzywa
makaron rurki 200 g dodatki
jajo kurze 4 szt. nabiał
papryka czerwona marynowana 150 g warzywa
ogórek konserwowy 150 g warzywa
pieczarki w zalewie 150 g warzywa
ser żółty dowolny 200 g nabiał
wędlina - szynka 200 g mięsa
bazylia suszona 2 łyżka przyprawy i zioła
majonez 5 łyżka płyny i sosy
pieprz ziołowy 1 łyżeczka przyprawy i zioła
papryka słodka 1 łyżeczka przyprawy i zioła
olej lub oliwa dowolna 2 łyżka płyny i sosy

Opis

1. Makaron do sałatki gotuję al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy (około 5 min.), odcedzam i przelewam na sitku zimną wodą.
2. Jajka gotuję na twardo (12 min.) studzę, obieram ze skorupek i kroję w kostkę.
3. Odcedzam groszek, kukurydzę, pieczarki marynowane. Pieczarki kroję na cząstki, ogórki i paprykę marynowaną w drobną kostkę.
4. Ser żółty i szynkę kroję w drobną kostkę.
5. W dużej misce mieszam wszystkie składniki sałatki. Dodaję majonez i oprószam wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszam. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 25min.
Cana: całej potrawy: 24 PLN jednej porcji: 4 PLN
Liczba kalorii: