Pleśniak

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: sylwiachmiel, dnia 3 Maja 2011r. o 22:04
Tagi: ciasto, marmolada, kruche
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Rodzaj mięsa:

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 3,5 szklanka dodatki
cukier 1 1/4 szklanka dodatki
jajo kurze 5 szt. nabiał
margaryna 350 g nabiał
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka dodatki
kakao 1 łyżeczka dodatki
marmolada 500 g dodatki
kisiel cytrynowy 2 łyżeczka dodatki

Opis

Mąkę siekamy z margaryną,proszkiem do pieczenia i żółtkami.Dodajemy pół szklanki cukru.Wyrabiamy kruche ciasto.Dzielimy na 3 części:jedną większą i dwie mniejsze.Do jednej mniejszej wsypujemy kakao i zagniatamy.Kulki ciasta schładzamy.
Większą część ciasta wykładamy na dno blachy.Wykładamy marmoladę i równomiernie rozsmarowujemy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ciemne ciasto kakaowe.
Z białek ubijamy pianę.Wsypujemy resztę cukru,kisiel i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na kakaowe ciasto.Na wierzch ścieramy ostatni kawałek jasnego ciasta.Pieczemy 45-50 minut w temp.180 stopni.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: