Sałatka warzywna z kalafiorem i fasolką szparagową

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: anastazja30, dnia 15 Maja 2011r. o 09:07
Tagi: Sałatka warzywna z kalafiorem i fasolką szparagową
Rodzaj dania:sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: polska
Rodzaj mięsa:

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
marchew 0.5 kg warzywa
pietruszka 200 g warzywa
seler 200 g warzywa
por 200 g warzywa
fasolka szparagowa żółta 200 g warzywa
kalafior 200 g warzywa
koncentrat pomidorowy 2 szklanka płyny i sosy
olej lub oliwa dowolna 0.5 szklanka płyny i sosy
sól 1 łyżka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 0.5 łyżeczka przyprawy i zioła
cukier 1 łyżka dodatki

Opis

Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, por pokroić w półkrążki, fasolkę szparagową i kalafior krótko obgotować i pokroić, kalafior podzielić na różyczki.Warzywa korzeniowe i por podsmażyć na oleju, dodać resztę warzyw i przecier pomidorowy, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ilość przypraw podałam orientacyjnie, ma być dobrze przyprawione i słodkawe. Warzywa nakładać do półlitrowych słojów, pasteryzować 30 min. na wolnym ogniu. Sałatka jest pyszna jako dodatek na ciepło do dań obiadowych, np. ziemniaki z mięsem lub idealnie pasuje do ziemniaków z rybą. Jest także wyśmienita na zimno do kanapek, lub nawet z chlebem z masłem.Można też szybciutko przyrządzić danie obiadowe obsmażając na oliwie piersi z kurczaka lub indyka i do mięsa dodając sałatkę, potrawa ma być w całości gorąca. Smacznego!
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: