Sałatka warzywna z kalafiorem i fasolką szparagową
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca:
anastazja30,
dnia 15 Maja 2011r. o 09:07
Tagi:
Sałatka warzywna z kalafiorem i fasolką szparagową
Rodzaj dania:
sałatki. surówki
Rodzaj kuchni:
polska
Rodzaj mięsa:
Składniki przepisu
Nazwa |
Ilość |
Miara |
Kategoria produktu |
marchew |
0.5 |
kg |
warzywa |
pietruszka |
200 |
g |
warzywa |
seler |
200 |
g |
warzywa |
por |
200 |
g |
warzywa |
fasolka szparagowa żółta |
200 |
g |
warzywa |
kalafior |
200 |
g |
warzywa |
koncentrat pomidorowy |
2 |
szklanka |
płyny i sosy |
olej lub oliwa dowolna |
0.5 |
szklanka |
płyny i sosy |
sól |
1 |
łyżka |
przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony |
0.5 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
cukier |
1 |
łyżka |
dodatki |
Opis
Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, por pokroić w półkrążki, fasolkę szparagową i kalafior krótko obgotować i pokroić, kalafior podzielić na różyczki.Warzywa korzeniowe i por podsmażyć na oleju, dodać resztę warzyw i przecier pomidorowy, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ilość przypraw podałam orientacyjnie, ma być dobrze przyprawione i słodkawe. Warzywa nakładać do półlitrowych słojów, pasteryzować 30 min. na wolnym ogniu. Sałatka jest pyszna jako dodatek na ciepło do dań obiadowych, np. ziemniaki z mięsem lub idealnie pasuje do ziemniaków z rybą. Jest także wyśmienita na zimno do kanapek, lub nawet z chlebem z masłem.Można też szybciutko przyrządzić danie obiadowe obsmażając na oliwie piersi z kurczaka lub indyka i do mięsa dodając sałatkę, potrawa ma być w całości gorąca. Smacznego!
Dla ilu osób: |
4 |
Danie dietetyczne: |
nie |
Poziom skomplikowania: |
łatwe do przygotowania |
Czas przygotowywania: |
0godz. 0min. |
Cana: |
|
|
Liczba kalorii: |
|
|