Szaszłyki drobiowe w marynacie
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca:
ilka86,
dnia 7 Czerwca 2011r. o 17:39
Tagi:
kurczak, kiełbasa, pomidory, ogórki, cebula
Rodzaj dania:
dania główne mięsa
Rodzaj kuchni:
polska
Rodzaj mięsa:
drób
Składniki przepisu
Nazwa |
Ilość |
Miara |
Kategoria produktu |
kurczak - filet |
1 |
szt. |
mięsa |
wędlina - kiełbasa dowolna |
300 |
g |
mięsa |
papryka czerwona |
1 |
szt. |
warzywa |
pomidor cherry |
6 |
szt. |
warzywa |
ogórek świeży |
1 |
szt. |
warzywa |
cebula |
2 |
szt. |
warzywa |
przyprawa do grilla |
2 |
łyżka |
dodatki |
olej lub oliwa dowolna |
3 |
łyżka |
płyny i sosy |
papryka słodka |
1 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
curry |
1 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
zioła prowansalskie |
1 |
łyżka |
przyprawy i zioła |
czosnek granulowany |
1/2 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
sól |
1 |
szczypta |
przyprawy i zioła |
pieprz ziołowy |
1 |
szczypta |
przyprawy i zioła |
Opis
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać z olejem. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, włożyć do marynaty na noc lub kilka godzin. Warzywa umyć. Ogórka obrać i pokroić w grubsze plasterki. Paprykę pokroić w kawałki, a pomidorki w ćwiartki. Cebulki obrać, pokroić w plastry. Kiełbaskę również w plasterki. Na drewniane patyczki nadziewać pokrojone warzywa i mięso w dowolnej kolejności. Posypać obficie przyprawą do grilla. Piec na rozgrzanym ruszcie, przewracając co jakiś czas, aby ładnie się przypiekły z każdej strony.
Dla ilu osób: |
6 |
Danie dietetyczne: |
nie |
Poziom skomplikowania: |
łatwe do przygotowania |
Czas przygotowywania: |
0godz. 0min. |
Cana: |
|
|
Liczba kalorii: |
|
|