Kurczak z marchewką w sosie jogurtowym

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: adam, dnia 12 Września 2010r. o 20:02
Tagi: kurczak, marchew, jogurt
Rodzaj dania:dania główne
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: drób

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kurczak - filet 2 szt. mięsa
marchew 4 szt. warzywa
kminek 1 łyżeczka przyprawy i zioła
cząber świeży kilka gałązek pęczek przyprawy i zioła
sól czosnkowa 1 łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony do smaku szczypta przyprawy i zioła
liść laurowy 2 szt. przyprawy i zioła
gałka muszkatołowa mielona 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
jogurt naturalny 0% 400 ml nabiał
mąka kukurydziana 2 łyżka dodatki
sól 2 szczypta przyprawy i zioła

Opis

1. 2 podwójne filety kurczaka pokroić w paski o długości 3-4 cm.
2. 5 gałązek cząbru obrać z listków, wymieszać listki z kurczakiem, dodać 1 łyżeczkę soli czosnkowej i kilka szczypt pieprzu mielonego i mieloną gałkę muszkatołową. Wszystko razem wymieszać.
3. Marchew po obraniu pokroić w 1-cm kostkę, podgotować w osolonej wodzie z 2 liśćmi laurowymi przez 15 minut.
4. Kurczak smażyć bez oliwy podlewając wodą około 15 minut.
5. Usmażonego kurczaka i marchew przełożyć do garnuszka.
6. Jogurt naturalny 0% wymieszać dokładnie z dwoma czubatymi łyżkami mąki kukurydzianej i wlać do garnuszka.
7. Potrawkę gotować na wolnym ogniu przez 7-10 minut mieszając od czasu do czasu.
Kurczak z marchewką w sosie jogurtowym
Dla ilu osób: 3
Danie dietetyczne: tak
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 50min.
Cana:
Liczba kalorii: