Schab w sosie tymianowym

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: zubrzyk80, dnia 8 Sierpnia 2011r. o 21:47
Tagi: schab, kotlet, tymianek
Rodzaj dania:dania główne kuchnia regionalna mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: wieprzowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
wieprzowina - kotlet schabowy 4 szt. mięsa
tymianek świeży 1/2 pęczek przyprawy i zioła
mąka ziemniaczana 1 łyżka dodatki
papryka słodka 1 łyżeczka przyprawy i zioła
olej lub oliwa dowolna 1/5 szklanka płyny i sosy
sól czosnkowa 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
woda 1,5 szklanka płyny i sosy

Opis

Przygotować marynatę do kotletów: wymieszać 1/5 szklanki oleju z posiekanym tymiankiem, mieloną papryką słodką i solą czosnkową.
Kotlety zbić, układać w naczyniu i polewać marynatą. Tak przygotowane odstawić w zimne miejsce na godzinę.

Kotlety smażyć delikatnie z każdej strony na patelni teflonowej około 5 minut, po przesmażeniu przekładać do rondla. Gdy zostaną usmażone wszystkie, zalać w rondlu wodą (1 szklanka) i zapalić ogień. Gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając. Pod koniec gotowania zagęścić sos - wlać zagęstnik (1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 0,5 szklance zimnej wody). Doprowadzić do wrzenia. Dosolić do smaku.
Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami.
Dla ilu osób: 2
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 35min.
Cana:
Liczba kalorii: